En Stressless veteran ser tilbake

Sendt den Stefan Hökfelt

Stefan Hökfelt går av som markedsansvarlig for den Sentral-europeiske virksomheten til Ekornes, etter å ha økt fra en omsetning tilsvarende ca. 3 mill. Euro i 1994 til nesten 100 millioner Euro i 2008.

Stefan Hökfelt går av som markedsansvarlig for den Sentral-europeiske virksomheten til Ekornes, etter å ha økt fra en omsetning tilsvarende ca. 3 mill. Euro i 1994 til nesten 100 millioner Euro i 2008.

Stefan Hökfelt flyttet til Tyskland i 1994 med en beskjed fra Jens Petter Ekornes: «Dette er et marked der vi enda ikke har hatt noen fremgang». Han hadde da 24 års arbeidserfaring bak seg, og hadde bodd 10 år i Tyskland tidligere. Likevel var han skeptisk til å ta over markedsføringsansvaret for Sentral-Europa, i en tid der de generelle markedsforholdene var vanskelige.

- Som ellers i livet må det litt flaks til for å lykkes. Våren 1994 leide vi et lite kontor i Hamburg for å etablere en liten organisasjon som skulle ta over ansvaret for Stressless® salget i Sentral-Europa.

Steg for steg fant Stefan fram til de rette medarbeiderne, og resultatene lot ikke vente på seg. Omsetningen i 1996 var rundt 50 millioner NOK, i 1997 hadde den steget til 80 millioner NOK. Etter det satte han et mål få trodde var mulig - å nå 100 millioner DM (425 mill. NOK).

Neste mål var 100 millioner Euro, et tall som var på god vei til å bli innfridd i 2008.

Kraftig vekst

Som bilde på Ekornes' vekst i Sentral-Europa, kan man se på Köln-messen: Her har Ekornes flyttet inn fra plass i bakgården til en av de største utstillingene, og vokst fra 50m2 til 700m2. Kontoret i Hamburg teller i dag 33 ansatte.

Hökfelt takker for seg med en hilsen til sine kolleger, og et lite blikk fremover:

- Til alle dere som nå kjenner uro for fremtiden: Ekornes er et uvanlig sterkt selskap innenfor møbelbransjen, selv i et internasjonalt perspektiv. At man må ta tunge avgjørelser i en slik situasjon, er en nødvendighet. Men den dag krisen i markedet er over, tror jeg fullt og fast på at Ekornes kommer til å være en av vinnerne, med utmerkede fremtidsutsikter. Markedet finnes, og Ekornes har både ressurser og kunnskap til å ta flere markedsandeler.

Resultatene for Ekornes i Sentral-Europa i 2008 kan tyde på at han har rett.